Zwarte specht

Auteur: Stijn Smits écrit le 16 november 2020

"kru-kru-kru-kru…" klinkt de roep van de zwarte specht, een van de meest majestueuze bosvogels van ons land. Geduldig wacht ik terwijl het geluid steeds dichterbij klinkt.
Dit jaar heb ik besloten werk te maken van het fotograferen van de zwarte specht. Al vroeg in het voorjaar ben ik op zoek gegaan naar een geschikte situatie en heb in een parkachtig beukenbos uiteindelijk de ideale plek gevonden.
Afgelopen weken heb ik veel uren besteed aan het posten in de buurt van de nestboom, uiteraard rekening houdend met een gepaste afstand om zo min mogelijk te verstoren. Gedurende deze tijd heb ik veel foto’s kunnen maken en veel van de spechten kunnen zien. Ik had echter nog een beeld in mijn hoofd dat ik graag wilde maken, veel tijd restte er niet meer. De jongen stonden op het punt om uit te vliegen.
Vol goede moed ben ik vanochtend op pad gegaan om het beeld dat ik in gedachten heb te maken. Tijdens het opstellen van mijn fotoapparatuur komen zowel het mannetje als het vrouwtje de jongen voeren. Dit betekend dat ik een tijdje zal moeten wachten, aangezien de spechten maar één keer in de anderhalf tot twee uur langs komen.
Rustig neem ik mijn positie in en wacht wat er komen gaat, ongeveer anderhalf uur later is het zover. Het vrouwtje komt aanvliegen en voert een van de jongen. Ik druk af en kan eindelijk de foto maken die ik in gedachten heb. Niet lang daarna zie ik het eerste jong uitvliegen, een grote glimlach en een euforisch gevoel is wat rest.


(Nikon D800, Nikkor AFS-S80-400VR, F8 1/400 ISO640)

De zwarte specht is de grootste spechtensoort van Europa. In Nederland is deze specht vooral te vinden in oudere bossen op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Zwarte spechten hakken jaarlijks een nestholte uit in oudere (beuken)bomen, hier brengen zij meestal 2 tot 5 jongen groot. De zwarte specht heeft 1 legsel per jaar.
Om het verborgen leven van de zwarte specht te accentueren heb ik door de bladeren heen gefotografeerd. Om zo min mogelijk te verstoren is deze foto genomen met een camera die ik op afstand heb bediend, tijdens het opstellen moet je de compositie al bepalen. Ik heb gekozen voor een fullframe camera met een 400mm om wat rust in de achtergrond te creëren. Om te zorgen dat de vogels volledig scherp worden heb ik besloten om mijn diafragma in te stellen op F8. Licht veranderd constant in het bos, ik heb een kleine belichtingscorrectie ingesteld en de camera de sluitertijd laten kiezen.

Tips:
• Ga je onderwerp eens observeren zonder camera, neem een verrekijker en een notitieboekje mee en neem het gedrag goed in je op.
• Bedenk vooraf welk beeld je zou willen maken en werk hier systematisch naar toe, vaak zal het niet de eerste keer lukken maar de doorzetter wint uiteindelijk.
• Houdt bij gevoelige onderwerpen altijd voldoende afstand om verstoring te voorkomen.

 

Tournez votre écran pour un expérience optimale.