Lente(vlinders) in de Provence

Auteur: Jeroen Mentens écrit le 27 May 2016

Vorige week heb ik van het lange pinksterweekend geprofiteerd om een week verlof te nemen en samen met Lieven Decrick naar de Provence te trekken.

Een hele week vlinders zoeken! Dat was zowaar al twee jaar geleden.

De heenweg ging vlot ... tot Lyon. Daar bleek dat half Frankrijk naar het zuiden wou. Weliswaar voor een lang weekend maar toch allemaal op dezelfde snelweg in dezelfde richting. En de zon scheen ook niet echt. Bakken regen hebben we over ons heen gekregen. Je vertrouwen in de weersvoorspellingen wordt dan wel echt op proef gesteld. Zou het echt wel mooi weer zijn in het zuiden?

Autoroute du soleil

De terugweg leek overigens erg op de heenweg, maar dan met nóg meer regen.

Zicht

En tussen de heen- en terugweg dan? De voorspellingen waren perfect! In beide betekenissen: het weer was goed en de voorspellingen van het weer waren juist.

Of toch bijna perfect want de eerste helft van de week waaiden we soms letterlijk omver tijdens het fotograferen.

's Avonds gaf dat mooie zichten als dit:

Saint Baume

Overdag was het licht helaas uiteraard keihard. Maar om te tonen dat de Provence in de lente nog niet een dorre boel is zoals in de zomer kan dat er wel mee door.

En hoe zit dat nu met die vlinders?

Wel, het doel waren Vetkruidblauwtje en Spaanse pijpbloemvlinder. Met als enige reden dat ik dat eerste nog maar 1 keer in mijn leven gezien had, zo'n 15 jaar geleden, en ik de tweede echt wel een bijzondere "andere" vlinder vind, die ik ook nog nooit gezien had. Die tweede is trouwens ook een Natura2000-soort.

In het onwaarschijnlijke geval dat we die twee al snel zouden vinden hadden we nog een reeks wensen: Violette vuurvlinder (niet zo zeldzaam maar ook al 15 jaar geleden voor mij), Lenteerebia, Aambeeldspikkeldikkopje, Blazenstruikblauwtje (het grootste blauwtje van Europa), Westelijk dambordje (het mooiste dambordje), Klein tijmblauwtje (OK, een wreed banale soort in de Provence maar ik had het nog nooit gezien).

De kilometers vlogen er door, zowel met de auto als op sandalen. En in totaal hebben we 53 soorten dagvlinders gezien. Iets waar ik van tevoren nooit aan gedacht had. We hebben niet alles gevonden van onze wishlist maar wel veel meer dan gehoopt.

 

Vetkruidblauwtje:

Vetkruidblauwtje

 

Spaanse pijpbloemvlinder:

 

Violette vuurvlinder:

 

Westelijk dambordje:

 

(En het coverbeeldje van deze blog, dat is een Blazenstruikblauwtje)

 

De week was fan-tas-tisch!

Ondertussen ben ik al aan het denken aan een vlindertrip voor volgend jaar en een najaarstrip landschappen voor dit jaar. Suggesties altijd welkom op onze facebookpagina!

Tournez votre écran pour un expérience optimale.